Popular Posts

Sunday, 20 November 2011

BUKIT TABUR

6.00:

kelihatan semua masih tido ngan nyenyak. di layan mimpi panjat bukit. aku mimpi terjun bukit. ade parachut la. xmau la wat mimpi yg malang. waktu ni shazwan(tok wan) sudah bersemngat bangun mempersiapkan diri.

6.30 a.m:

kemingkinan besar sebahagian besar dari kite da terjaga>> cek2 tilam basah x?? hehe. aku bangun 5minit pas pd tu. kol sume membe2 yg nk g. lokman man, mirul,. tok wan da kol aku lebih seploh kali tnye da gerak ke blom. semangat btol die.

7.00 a.m:

aku ke bilik toman. rupenye die blom bangun. kol la bro fadzil ckp mintak maaf cz lambat..bese la kite bro org mlayu janji dl satu mase, paling awai setengah jam baru sampai.. tp jnji ngan tok wan sejam awai die dtg da. bro fadzil kate die da anta first trip. aku risau gak la nk gerak lambat pasai xtau jaln

7.30 a.m:

last trip termasuk kami berkumpul kat tangge kuil batu cave( tangge UIA). kami bergerak ke bukit tabur yg memakan15jam/60min=15minit.. dengan kelajuan purata 45m/s n acceleration 100m/s^2..kami pn sampai ke sane.

7.45:

ketibaan kami disambut dengan berberapa ekor beruk, anjing dan kucing.. kami berase terharu kerana spesis2 tersebut sanggup meluangkan mase dgn bangun lebih awal untuk menyambut ketibaan kami bagaikan VIP. sedangkan sepatutnya mase terebut dorang bley abiskan untuk berjoging, bersiar-siar dgn spesis mereka..berbalik kpd kisah kite sebagai manusia. sampai je aku kat sane terlihat la berberapa org2 baru yg aku xpenah kenal. kelihatan jelas terpampang di wajah mereka bersemangat waja untuk menawan bukit tabur yg pada awalnye kelihatan amat mudah dlm jangkaan kami. 5 minit kemudian terlihat tok wan mengintai di sebbalik tangge mencari kami.. die berpakaian lengkap bagaikan seorang trackers yg berpengalaman.. bese la, gunung kinabalu dy pengang kot. perjalanan kami di mulakan dgn sesi perkenalan sume kru yg terlibat dlm penggambaran ini,,mende aku ngarut ni?? so, td baru la kenal membe2 baru tp skang lupe da name sume.

8.15:

selepas bacann doa, kami memulakan pendakian kami.kami tau bile tmat pendakian ini pasti ketiak kami pulak berdaki hahah. barisan  hadapan yg memulakan pendakian kelihatan begitu diam. xtau la cz lapo ke, sakit perut ke.. kami yg di blakng da memulakan kecoh dgn membuka pelabai cerita.. tok wan cerita bapak die pnh pnjat bukit ni 17 kali dah.. mcm2 la kami merapu, bukit ni tmpat jogging aku pg2 la. 2 menunjukkan keriakkan aku yg menganggap bukit ni amat senang di daki. padahal aku xtaw yg aku bakal muntah hijau kat ats tu kang..pada mase ni juge tok bomoh memperkenalkan dirinye dan dari situ sebagai senior2 kami declare diri kami yg d blakang ni sebagai geng tok.. dpn name kami sume ade title TOK...dikatakan title ni lagi mahal pada IR lg mahal pd PROF... tp kami ttp merendah diri .. tok2 yg terlibat adalah Tok Dam,Tok Wan,Tok Dil, Tok Man, TOMAN, TOk Am.. kami tau kami tua , tp bg kami bukit ni bagaikan  timbunan pasir kat Kuliah ICT yg baru wat tuh,,tp bebas taik kucing la. Tok Dil kate perjalann kite mengambil mase lebih kurang 4 jam.. alaahhhh bese je tuh. Tok Wan xabis2 lg membebel merapu haram jadah pe pn xtaw,,smpai die sendiri pn xpaham pe die ckp.

8.45:

kami tibe di check point pertama, sebenarnye xde checkpoint pn,,saje aku wat sendiri. waktu ni pn dak2 gurl da mule membazirkan memory card masing2 untk memastikan gambar mereka selamat masuk camera,, cube la amik gamba keindahan alam ke,,keindahah wajah ku ke,,yg jarang kite jumpe di UIA,,pe2 pn aku memahaminye..Tok Wan kelihatan begitu pemalu untuk memasukkan muken ye dlm camera,,takut camera meletop.. maklumla ensem giler hehe. lepas minum 8 gelen air water cooler kat situ(UIA COOLER.SDN.BERHAD support) kami meneruskan perjalanan ke puncak bukit pertama. terdapat lebih 6 bukit yg kami perlu tempuhi..bukit 2 kelihatan seperti gajah yg tersusun..

9.15:

kami sampai di puncak bukit pertama..kelihatan dari situ pemandangn kuala lumpur yg cantik,,pada awalnye ingat ke bandar kat kampung aku,tp aku sedar diri la bndar aku xmaju lg hehe. di blakang kami juge kelihatan empangan semula jadi yg aku pn xtau pe namenye..kami mula membuka cerita tentang memancing. dorang sume cerita la kehebatan masing2 memancing dpt ikan beso2(bahase negeri pipah). padahal aku pancing kat longkang depan rumh aku kecik2 dulu dpt ikan paus.. aku diam je la mals nk bangge pasai aku taw bongoknye aku time kecik2 dlu ikan paus ngan berudu pn xpandai nk beze..skang aku da cerdik da matang baru aku taw spesis 2..sebab tu aku diam. heheh anda terkonooooo..pada mase yg same seha telah menunjukkan belang nye. hahah penat sgt gayenye.

9.45:

kami meneruskan perjalanan ke bukit yg kedua. pendakian yg mencabar telah bermula.. bnyak batu2 yg perlu kami tempuhi.. bermula pada waktu ni geng2 Tok diam cz da mule sedar bukit ni bukan la senang seperti yg disangka..agak merbahaya dan gayattttt.. seha telah memulakan pembaziran air water cooler yg dy minum dgn menangis skit cz takut ketinggian.. aku xtakut tinggi tp taku rendah cz malu la laki pendek( lari topik). selepas die diberi motibasi dari kwn2 die kembali ok.. ade pulak sorang termuntah,, geli dgn ketinggian kot or 2 salah satu care die untuk menunjukkan kesungguhan mendaki dengan muntah heheh sori>>> pelbagai bentuk bukit yg merbahaya terpakase kami tempuhi untuk meneruskan perjalanan kami. perjalan terbantut seketika ketika kami terpakse turun dari batu beso menggunakan tali.. tp yg ni yg extreme n aku suke.. lepas sorang sorang berjaya turun dgn selamat,,ade yg ikut jalan len, aku xkan rugi kan peluang ni cz bkn senang nk jumpe gini,skali skale jd beruk beegayut kan.

10.15:

kami terpaksa memanjat pulak bukit yg curam tanpa gune tali. Tok Wan menunjukkan kepakarannye memanjat batu tersebut,,saiz badan bukan penghalang..yg penting keyakinan.. begitu jge dgn Toman begitu pantas panjatan beliau sehingga ade yg mengatakan die beruk.. kawn2nye pasti bangge law tgk performance dy heheh sori Toman.. bukan aku yg cakp.. giliran aku pulak yg panjat..agak seram walaupun  da penah cube sebelum ni.. tgk depan tggi giler tg kiri gaung, tgk kanan gaung haduihh mati aku law silap ni.. tgk blakang eh nampak Tok Dil.. pada mase yg same trase nk kentut lak.. tp pk cian kat org blakang.. kang tros kosong markah dynamic aku hehehe.

11.00 :

setelah melepasi 4 bukit, kami tibe di 2 bukit terakhir dimana kami terpakse trun batu melalui tali. walaupun pendek je tp sgt bahaya cz bwh 2 gaung dlm..kami terkedu seketika wktu rozi turun.. dy terlepas pijak n tergantung ats gaung. nasib bek die sempat pgang tali 2 smpai bedarah tgn,, xpe rozi, nyawa lg penting. baru aku realize.. patutla ramai org mati daki bukit ni.. tgk keadaan trek dy agak dasyat..aku relax jap cz angin kat atas 2 best.. time ni law kentut pn selamat,,xde org baw.. law ade terbaw pn tahniah,, bangge gak heheh.. si seha skali lg menangis sampai xdak air mate da nk kuar.. die kate malas nk nek da..Toman memberi semangt " dah xnek cmna nk turun".. kate2 agak pendek tp begitu mendalam membuatkan seha kembali bersemngat haha. mcm2 la aku dengar budak2 ni membebel.. ade yg kate "mak aku risaukan aku la" .. mmg la sape xsyg ank o.. rilex ar law kol mak time tu pun msti mak jwb " mak pn kat puncak bukit da ni tgh jogging" 

12.30:

kami tibe di bukit terakhir..sebelum trun kami berhat dlu mengambil kenangan terakhir before trun ke kaki bukit.. menikmati roti gardenia tajaan Tok Wan n cik salma.. gitu gak biskut Oreo ntah sape2 punye..bile org tnye aku ckap aku punye..Tok Dil memberi arahn supaya menyembur (ricksect gudnite xdiganggu nyamuk).. aku ingt nk wat body spray je.. ade yg sembur cm nk kilat kasut..ade sembur kat rambut.. takut nyamuk bersarang..bile nyamuk bersrang akan menganggu kitaran hidup kutu cz susah la bile kutu silap mengawan ngan nyamuk. heheh pastu kami pun turun..aku pn malas da nk tulis cz bateri laptop da abis bla bla n bla................................. kami pn smpai.. sape yg kene sergah nghan aku.. sori....

1.15:

kami sampai ke kaki bukit.. sume muke bangge.. law tgk dari jauh masing2 lubagn idung da mcm spek itam.. bile dekat baru nmpak yg nyata 2 lubang idung.. tp aku rase meby dorang kembangkan lubg idung sebagai brek angin cz trun bukit curam 2 kne hati2.. so lubng idung yg kembang men peranan gak la..>>> xbek sangke bruk kan.. hope korang trime la teori aku ni.... akhir skali kami meluahkan perasaan kami sume... tamat la kisah kite... tahniah kawan2  " we are Tabuh slayerrrr!!!"

Thursday, 17 November 2011

bakal bini ....

haaa..ni la kekasih hati aku yg da lame aku tggu dari dulu..aku pn xtau nape jadi terlalu obses kat awek ni..nk cantik...mmg la cantik...nk kate seksi...pn bley tahan..tapi tu la..aku mule berkenan nk p merisisk awek ni waktu aku mule2 blajar di KL..waktu dlm perjalanan ke KL, aku melalui Karak highway., mase tu aku tgh tido..tibe2 dlm separuh sedar aku cam terdengar satu bunyi yg sgt merdu dari jauh..bunyi itu seakan-akan dibawa arus angin sepoi2 masuk ke dalam telinga aku..tapi tingkap tutup..angin x lepas masuk..haaa nk di jadikan citer..tibe2 aku tersentak apabile terdengar deruman yg semakin dekat semakin garang....dan wujud pula pelbagai aneka bunyi lagi..ade yg slow n merdu..ade yg garang tp mantooob...waktu tu la hati ku terangsang melihat 'awek-awek' ni beraksi di atas highway.......berpuluh-puluh biji superbike meluncur laju di hadapan mata ku.....wah!!!! cube bayangkan law kite yg sedang menunggang awek tu...pergh!!!  macho giler kan..bermula pada hari tu la aku mule menyimpan minat terhadap superbike...aku ingin merisik n bertunang dengannye..tp sampai sekarang aku rungsing.."mane aku nk cari mak ayah dia???" heheheh.. aku mule menyimpan gambar2 die...membuat research ttg jenis2 dan specifikasi die...kire luar dalam la aku kaji...law luar cantik,,msti dalam pn nk kene cantik...hehehhe maaf la ayt bunyi cam kurang sopan..bahasa tinggi sgt..gayat!!! hehe.. aku mule memberanikan diri menjejakkan kaki ke kedai2 superbike untuk melihat dengan mate sendiri kecantikan die..hehe dtg kedai bukan main la..dengan tgn bersilang kat belakang, aku bertanyakan harge2 superbike, kemampuan die...cine tu pun menerangkan dengan bersungguh-sungguh pe yg aku tanye...sebab die yakin aku nk angkat sebijik kot,,, yeela pasai ari tu aku dtg kedai die dengan berpakaian seperti seorang biker yg otai ..padahal naik yamaha EGO je...aih my baby EGO tu power kot..haaaa..jgn men2..setakat genting tu dlm tgn die je..hahaha aku pn malas nk tulis panjang2...minat aku terhadap awek ni semakin mendalam..sampai hampir setiap minggu muke aku mesti terpacak kat tepi highway tol gombak...smpai biker2 yg lalu situ da malas nk tgk muke aku da...xpa la..ikut suka aku la nk lepak mane...mane ade superbike di situ aku menjelma,,,,heheheh..ok la ade keje skit nk buat  ...tenung la awek aku ni puas2..law nk yg seperti gambar di atas sedia hantaran RM80k++...law da jande(2nd hand) sedia la dlm RM50k++ hehhehe chenquish!!!

assalamualaikum..

hehe,, sebenarnye xpandai pn nk blogging ni..just nk cube bende baru. meby ley gunekan blog ni sebagai medium untuk menyampaikan pendapat tentang pe pn yg berlaku di sekeliling aku dan kite sume ni... ni just sebagai permulaan....enjoy to be my matessssssss